Bedwing Drenthe

MTB op de Hondsrug

Kom mountainbiken door de ruige natuur van de Hondsrug! Pak je mountainbike en fiets door de ongerepte natuur van de Hondsrug! Slinger over uitdagende singletrails en trotseer menig heideheuvel.

"Mountainbiken in Gieten leuke en afwisselende route met singletrails, korte klimmetjes, scherpe bochten en brede bospaden"
Jan-Lammert
Sportcoach

Mountainbiken op de Hondsrug

Ideale ligging

De Hondsrug heeft een lengte van wel 70 kilometer en loopt van Emmen tot Groningen. Het hoogste punt van de Hondsrug ligt wel 20 meter boven NAP. De Hondsrug is ontstaan in de ijstijd, waar de ruggen onder een ijsstroom van een ijskap is gevormd. De ruggen bestaan onder andere uit keileem die door het landijs zijn meegevoerd.

Vol energie

Met adrenaline in je lijf en lekker je hoofd leeg maken tijdens fantastische mountainbiketochten. De Hondsrug in Drenthe heeft mountainbikeroutes voor zowel beginnende als gevorderde mountainbikers. Dus, trotseer de kou, bedwing de Drentse natuur en kom vol energie weer thuis.

5 MTB-routes Hondsrug

De Hondsrug is een zandrug die zich uitstrekt van Drenthe naar Groningen en is daarmee een van de hoogste gedeeltes van Drenthe. De natuur is afwisselend, ongerept en staat garant voor uren fiets en wandelplezier.

Gegevens
Provincie Drenthe
38 kilometer
89 hoogtemeters

Markering
De route is gemarkeerd met houten palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Start
Je kunt de route starten bij:

– Parkeerplaats Lunsenhof 20, 9467 PM in Anloo
– Schaapskooi Balloërveld, Crabbeweg 2, 9458 TE in Balloo

Er zijn op diverse punten langs de route startplaatsen gecreëerd, onder andere in Anloo, Balloo en Eext. Op deze punten zijn ook parkeergelegenheden. Bij de startplaatsen vind je duidelijke informatieborden.

De mtb-route Gieten-Gasselte bestaat uit een aaneenschakeling van razendsnelle kombochten, bmx-achtige pumptracks, venijnige klimmetjes en spannende afdalingen. Tussendoor ook aardig wat rechte paden, waar je op adem kan komen en genieten van de prachtige omgeving – bosvijvers, heidevelden, weilanden.

Gegevens
Provincie Drenthe
30 kilometer
143 hoogtemeters

Markering
De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Start
Je kunt de route starten bij:
– Parkeerplaats aan de Nijslootsweg (Gieten)
– Parkeerplaats bij ’t Nije Hemelriek, Houtvester Jansenweg 1, 9462 TB in Gasselte
– Parkeerplaats bij Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, 9533 PN in Drouwen

Gegevens
Provincie Drenthe
36 kilometer
181 hoogtemeters

Markering
De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Start
Je kunt de route starten bij:
– Carpool Ees, Schoolstraat, 9536 in Ees (aan de N34)
– Zandgat Kremer, Buinerstraat 8, 9531CG in Exloo
– Land van Bartje Ees, Buinerweg 8, 9536 PG in Ees
– Hunebed Exloo, Bodenpad in Exloo

Gegevens
Provincie Drenthe
20 kilometer
59 hoogtemeters

Markering
De route is gemarkeerd met kunststof palen met het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). In het Valtherbos is deze rood op wit en in de Emmerdennen groen op wit. Aanrijdroutes en de verbindingsroute zijn dubbelzijdig zwart op wit.

Start
Je kunt de route starten bij:
– Parkeerplaats aan de Wolfsbergenweg, 7822 AV in Emmen.
Op deze parkeerplaats staat een infobord van Staatsbosbeheer. Hier vind je ook een routepaaltje.

De mtb-route Sleen maakt het ontbreken van goeie hoogteverschillen echter meer dan goed door een flink aantal leuke flow trails, spannende houten bruggetjes over afwateringsgeulen, mooi aangelegde vlonderpaden, twee heftige drops (kun je omheen fietsen) en een heuse buckelpiste.

Mountainbikers komen aan hun trekken door op de lange rechte stukken langs de bosrand flinktempo te maken. Vergeet niet om halverwege de route wat vaart te minderen. Hier stuit je namelijk op de Galgenberg: een 3500 jaar oude grafheuvel. In de middeleeuwen stond bij dit zandpad een galg om struikrovers en ander gespuis te waarschuwen dat ze in dit gebied geen rare fratsen moesten uithalen.

Gegevens
Provincie Drenthe
32 kilometer
108 hoogtemeters

Markering
De route is gemarkeerd met kunststof palen met daarop in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Start
Je kunt de route starten bij:
– Recreatieplas De Kibbelkoele, Middelesweg (N376) in Noord-Sleen

Kaart MTB-routes Hondsrug

1 Route groen Anloo
> 38 km – 89 hm

2 Route rood Gieten
> 29 km – 143 hm

Verbindingsroute zwart
3 Route zwart Exloo
> 36 km – 181 hm

4 Route rood/groen Emmen
> 20 km – 59 hm
> Valtherbos is deze rood op wit en in de Emmerdennen groen op wit.

5 Route rood Sleen
> 32 km – 108 hm

MTB op de Hondsrug delen:

Meer MTB-routes