Klaar voor actie

MTB in Drenthe

Slinger over de beste singletracks, maak snelheid in de bossen en trotseer menig heideheuvel. Maak je hoofd leeg tijdens een mooie mountainbiketocht in de ruige natuur van Drenthe.

"De Drentse Hondsrug is een eeuwenoude natuurlijke verhoging, die is ontstaan rond de IJstijd. Van oorsprong is het gebied een heidegebied, maar tegenwoordig is bijna het gehele gebied bebost".
Jan-Lammert
Sportcoach

Mountainbiken in Drenthe

Duik de natuur in! Drenthe telt maar liefst 3 Nationale Parken.

  1. Het Dwingelderveld; het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland, dat prachtig paars wordt in de nazomer.
  2. Het Drents-Friese Wold; dat na de Hoge Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland is en waar je het donkerste stukje vasteland vindt.
  3. De Drentsche Aa, met de gelijknamige beek, vele es-en brinkdorpen en de grootste schaapskooi van Drenthe.

Naast deze 3 indrukwekkende Nationale Parken vind je in MTB Drenthe vele verschillende mountainbikeroutes. Kortom: je zit niet zómaar ergens op de mountainbike, je bevindt je midden in een spectaculair stukje natuur!

1. MTB Havelte

Havelte, ook wel “De parel van Drenthe” genoemd, ligt te midden van uitgestrekt bossen, heidevelden, zandverstuivingen en weidegebieden waar ook nog veel restanten vanuit de 2e wereldoorlog te zien zijn. Alle MTB routes Havelte van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Klik hier voor MTB routes Havelte.

2. MTB Drentse Hondsrug

De Hondsrug is een eeuwenoude natuurlijke verhoging, die is ontstaan rond de IJstijd. Van oorsprong is het gebied een heidegebied, maar tegenwoordig is bijna het gehele gebied bebost. De gevarieerde mtb routes voeren grotendeels door de bossen van Staatsbosbeheer. Er wordt van diverse soorten paden gebruik gemaakt. Wat bredere zandpaden, prachtige bochtige singletracks en korte klimmetjes wisselen elkaar af. Gebruik van verharde wegen wordt tot een absoluut minimum beperkt. Klik hier voor MTB routes Hondsrug Drenthe.

3. MTB Col du VAM

Het fietsparcours op de VAM-berg is een klimwalhalla voor elke sportieve fietser. Het bestaat uit 3 klimroutes en één afdaling. De routes zijn in totaal 2100 meter lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. Op de meest noordelijke route wacht aan het einde van het parcours ook nog eens een keienstrook van 150 meter. Met een stijgingspercentage van maar liefst 15% is dit dus een echte kuitenbijter!

4. MTB evenementen

Gedurende het hele jaar worden er vele MTB-tochten en wedstrijden georganiseerd in Drenthe, allen in de meest prachtige natuurgebieden.

  • De Green Mountain Tour door het Dwingelderveld
  • De Hondsrug ATB tocht vanuit Borger.
  • De Veldslag om Norg, een échte MTB-uitdaging voor zowel wedstrijdrijders als recreanten.
  • De Drenthe 200, een extreme marathon voor MTB-ers.

In Drenthe worden spectaculaire MTB-tochten en -wedstrijden georganiseerd. En dat is niet voor niets!

5. MTB accommodaties

Stap na een pittige mountainbiketocht niet direct de auto in richting huis, maar blijf nog gezellig een nachtje of een paar dagen in Drenthe. Alleen, samen met je partner of met een hele groep: alles kan. Bungalowparken, B&B’s, huisjes, campings, hotels of groepsaccommodaties. Alle accommodaties hebben één ding gemeen: ze staan in dé Oerprovincie van Nederland.

6. Kaart MTB Drenthe

Mountainbiken in Drenthe is erg afwisselend. Technisch, veel hoogteverschillen, mooie kombochten en singletrails.

MTB-routes Havelterberg

MTB-routes Drentse Hondsrug

MTB in Drenthe delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Meer MTB-routes