Vind de ideale fietspositie

Bikefitting

Als je op de fiets zit wil je optimaal genieten en blessurevrij presteren. Een goede fietspositie is dan essentieel. Een comfortabele houding waarbij je je spierkracht optimaal omzet in pedaalkracht.

Elke bikefit is maatwerk. Er wordt gekeken naar wat jouw doelen zijn, hoe je lichaam in elkaar zit, en wat je niveau en ervaring is. Iedereen is uniek, dus bikefitting is voor iedereen anders.
Jan-Lammert
Sportcoach

Wat is bikefitting

Als je op de fiets zit wil je optimaal genieten en blessurevrij presteren. Een goede fietspositie is dan essentieel. Een comfortabele houding waarbij je je spierkracht optimaal omzet in pedaalkracht. Daarbij bepalen jouw niveau, doelen en lichaam wat jouw optimale fietspositie is.

Bikefitting zorgt voor een goede fietspositie en daarmee voor meer fietsgenot, betere prestaties en minder blessures.

Doel van Bikefitting

De fietsmeting is voor mountainbikers en wielrenners, van de prof die op zoek is naar efficiëntere pedaalslag tot de recreant die gewoon klachtenvrij op de fiets wil zitten. Vaak men denkt dat bepaalde klachten er wel bij zouden horen, terwijl een goede fietsafstelling wonderen blijkt te doen.

Ieder lichaam is anders, ook in lenigheid, stabiliteit en kracht. Voor een comfortabele houding is het nodig om je fiets aan te passen aan jouw lichaam en doelen. Met een comfortabele houding geniet je meer en langer van je tijd op de fiets.

Werkewijze bikefitting

Elke Bikefit is maatwerk. Er wordt gekeken naar wat jouw doelen zijn, hoe je lichaam in elkaar zit, en wat je niveau en ervaring is. Iedereen is uniek, dus de Bikefit is voor iedereen anders. Geen standaard formules op basis van lichaamsmaten, maar een totaalanalyse op maat.

Stap 1 – Intake
Wat zijn je doelen? Waarom fiets je? Heb je klachten? We willen meer informatie over jou om je beter op de fiets te zetten.

Stap 2 – Voetmeting
De fietshouding begint bij de voeten. Hoe zien jou voeten eruit en waar houden we rekening mee bij het afstellen.

Stap 3 – Korte zijaanzicht-analyse
Een eerste indruk van de huidige situatie. Zijn de klachten zichtbaar? En wat val ons op. Wijkt dit erg af van de ideale stand dan grijpen we in.

Stap 4 – Knie-uitlijning
Een rechte knie beweging zorgt voor een optimale kracht overdracht en het voorkomen van blessures. Daarnaast geeft het je meer stabiliteit en een beter pedaal contact. De schoenplaat afstelling is persoonlijk en moet passen bij jou bewegingsuitslag. Een optimale schoenplaat positie zorgt voor een optimale fietsbeweging.

Stap 5 – Achteraanzicht
Een stabiele krachtoverbrenging zorgt voor een gelijk druk op het zadel. Zien we hier een asymmetrie dan kan dat duiden op een ongelijk overbrenging. Waar komt de scheefstand vandaan?

Stap 6 – Optimale lichaamshouding
De schoenplaten staan goed dus we kunnen nu het zadel op de juiste plek zetten. Optimale been strekking in combinatie met een uitgebalanceerde voor- achter positie.

Stap 7 – Instellen van het stuur
Het zadel is feitelijk bepaald dus door naar het stuur. Welke stuur afstelling past het beste bij de nieuwe schoeplaat en lichaamspositie. Meer Aero of toch comfort?

Stap 8 – Rapport op maat
De fiets wordt opgemeten en in het rapport verwerkt.

Een bikefit voor meederdere fietsen

Wil je naast je naast je racefiets ook graag de optimale positie op je mountainbike of crosser bepalen? Of wil je je racefiets en tijdritfiets laten optimaliseren? Het is ook mogelijk om met meerdere fietsen tegelijk te komen. Voor elk type fiets wordt een aparte bikefit gedaan, omdat de positie op de racefiets bijvoorbeeld weer heel anders is dan op de mountainbike. Maar het kan wel gecombineerd worden waardoor je beide fietsen meteen goed hebt staan. En het is voordeliger dan wanneer je 2 losse bikefits afspreekt.

Vind de ideale fietspositie

Wil je nog meer weten over onze bikefitting dan kan je altijd contact met ons opnemen. Je bent ten allen tijde welkom of neem contact op via de mail.
Jan-Lammert
Sportcoach